2009. október 7., szerda

Szilvaíz főzés Martonosban

Ma már kevés helyen főznek üstben hagyományos módon szilva ízet (lekvárt). Falvakon még őrzik ezt a hagyományt, viszont az emberek többsége inkább megvásárolja a lekvárt az üzletekben.

> kavargatás lassú tűzön <

***
> szilva kimagolás, pattogatás (pöttyölés) <

> a kemence, az üst, a szilvaíz és a kevergető <

***

8 megjegyzés:

f. l. írta...

a kimagolas tetszik a legjobban, minden benne van, ami a szilvalekvarhoz szukseges.

Gábos Szilárd írta...

tetszetős sorozat! :)
Nálam is a kimagolós a favorit.

Vass Lehel írta...

Köszönöm néktek :-)

reka írta...

Hiányoltam is Martonost... úgy az egész blogról... De hát ezennel mindent megbocsátottam :)

Hááát nem tudom elmondani, h milyen érzés nekem ezek a képek, de sztem Neked van sejtésed róla leginkább :D

aeduard írta...

ez szerintem is nagyon jó sorozat, szeretem az ilyen "dokumentálásokat", és így egyben van ennek igazán értéke.

Vass Lehel írta...

Köszönöm Eduérd. Köszönet igazából a nagyszüleimnek, mert tőllük maradt ránk a kemence a szilvafák, a teljes kellékek, és nem utolsó sorban maga az hogy mi magunk ezt véghezvigyük. És én erre nagyon büszke vagyok.

erdővidék írta...

Ez igen!

Szilva lekvár mindennel... legjobb piliszkával, és tejjel. :)

Köszönöm!

erdővidék írta...

piliszka, természetesen puliszka.