2009. október 7., szerda

Szilvaíz főzés Martonosban

Ma már kevés helyen főznek üstben hagyományos módon szilva ízet (lekvárt). Falvakon még őrzik ezt a hagyományt, viszont az emberek többsége inkább megvásárolja a lekvárt az üzletekben.

> kavargatás lassú tűzön <

***
> szilva kimagolás, pattogatás (pöttyölés) <

> a kemence, az üst, a szilvaíz és a kevergető <

***

8 megjegyzés:

f. l. írta...

a kimagolas tetszik a legjobban, minden benne van, ami a szilvalekvarhoz szukseges.

Gábos Szilárd írta...

tetszetős sorozat! :)
Nálam is a kimagolós a favorit.

Vass Lehel. írta...

Köszönöm néktek :-)

reka írta...

Hiányoltam is Martonost... úgy az egész blogról... De hát ezennel mindent megbocsátottam :)

Hááát nem tudom elmondani, h milyen érzés nekem ezek a képek, de sztem Neked van sejtésed róla leginkább :D

aeduard írta...

ez szerintem is nagyon jó sorozat, szeretem az ilyen "dokumentálásokat", és így egyben van ennek igazán értéke.

Vass Lehel írta...

Köszönöm Eduérd. Köszönet igazából a nagyszüleimnek, mert tőllük maradt ránk a kemence a szilvafák, a teljes kellékek, és nem utolsó sorban maga az hogy mi magunk ezt véghezvigyük. És én erre nagyon büszke vagyok.

Nagy Viktor írta...

Ez igen!

Szilva lekvár mindennel... legjobb piliszkával, és tejjel. :)

Köszönöm!

Nagy Viktor írta...

piliszka, természetesen puliszka.